Ben je van plan om aandelen, ETF’s, turbo’s, opties, obligaties of meer van deze producten aanschaffen? Dan moet je jou eerst aansluiten bij een broker. Een broker is een platform waar je jouw aandelen of dergelijke kan aanschaffen. Je kan dit ook rechtstreeks bij jouw bank doen, maar dit raden wij ten zeerste af en dit om volgende redenen. Je hebt altijd kosten wanneer je aandelen aankoopt / verkoopt. Koop je bij jouw bank zelf zijn de kosten enorm hoog, zo hoog dat het in vele gevallen gewoon niet rendabel is. Tevens wanneer je bij jouw bank zelf belegt ga je meestal ook raad vragen bij jouw bank. Wij raden altijd aan om zelf op onderzoek te gaan welke aandelen je net wilt hebben. Wanneer je jou hier wat in verdiept zal je snel een deftig overzicht vinden van interessante aandelen die bij jou passen.

Beleg met verstand. Je kan namelijk al jouw inzet verliezen!

De meest interessante brokers voor Belgen en Nederlanders.

degiro

DEGIRO is dan wel een Nederlands programma, maar zelf als Belg is het zeer interessant om te kiezen voor hun. De grootste reden dat wij DEGIRO op plaats 1 zetten is door de lage makelaarslonen. Wanneer je aandelen of dergelijke aankoopt is het altijd verstandig om voor een betrouwbare broker te kiezen die lage makelaarslonen hanteren. Tevens is hun programma zeer overzichtelijk. 

bux

Bux is een nieuw makelaarsplatform welke gevestigd zijn in Londen en Amsterdam. Het grote voordeel van Bux is dat ze zeer lage kosten hebben evenals dat bij het openen van een rekening bij Bux je een gratis aandeel krijgt. Zeker de moeite om Bux eens uit te proberen, een account aanmaken is gratis.

Bolero is het platform van KBC en het beste Belgische platform voor beleggers. Bolero bied een zeer makkelijk en overzichtelijk profiel voor het aan en verkopen van aandelen en dergelijke. Tevens bied Bolero zelf redelijk wat nuttige informatie en vergelijkingen die je kan gebruiken voor je aandelen aanschaft.

Wat zijn de verschillende mogelijkheden tot beleggen?

Aankopen van aandelen: De meeste bekende manier van beleggen is het aankopen van aandelen. Een bedrijf dat op de beurs zit heeft een prijs per aandeel. Heb jij het gevoel dat bedrijf x over zekere tijd goed zal gaan scoren op de beurs kan je er altijd aandelen van kopen. Je moet wel altijd een volledig aandeel kopen. 1.5 aandelen van een bepaald bedrijf is dus niet mogelijk ( wat wel kan bij cryptocurrency ). Wil je bijvoorbeeld het aandeel van Google kopen, dan zal je direct $2850 moeten neertellen voor 1 aandeel, want op dit moment kost het aandeel van Google zoveel. Uiteraard zijn er vele bedrijven die een veel lagere instapkost hebben. Denk maar aan een bedrijf zoals Bpost waarvan het aandeel op dit moment op €7.42 staat. 

Aankopen van ETF’s: Een ETF is een poule van verschillende aandelen samengebracht onder een ETF. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor een energie ETF te kiezen waaronder dan verschillende aandelen in de energie sector samen zitten. Op die manier beleg je ook net wat veiliger. Moest er nu 1 bedrijf zijn dat volledig valt dan vangen de andere bedrijven deze klap dus op. Voor nieuwe beleggers zijn ETF zeer interessant om veilig en langdurig te beleggen.

Aankopen van opties: Wanneer je een optie aanschaft koop je het recht op bepaalde effecten zoals aandelen aan te kopen of verkopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Bij aandelenopties heb je 2 mogelijkheden. Een call-optie waarmee je winst boekt wanneer het aandeel stijgt of een put-optie waarmee je winst boekt wanneer het bepaalde aandeel daalt. Let wel op, opties zijn voor de meer ervaren beleggers.

Aankopen van turbo’s: Koop je een turbo, dan kan je versneld winst maken door een hefboomsysteem. Ook bij turbo’s kan je kiezen om te speculeren op winst op verlies. Denk je dat een bepaald aandeel winst gaat maken, dan kan je een turbo long aanschaffen. Speculeer je op verlies, dan kan je een turbo short aanschaffen. In het geval dat de hefboom 5 bedraagt en jij neemt een turbo long op een bepaald aandeel, dan zal je versneld winst maken wanneer het aandeel stijgt in waarde. Stel dat het aandeel 1% gestegen is, dan zal dankzij de turbo long deze winst vermenigvuldigd worden met de hefboom wat 5 is. Je hebt dan 5% winst i.p.v. 1% winst.

Aankopen van obligaties: Obligaties worden door overheden, grote bedrijven en banken aangeboden en zijn in feite leningen voor hun. Wanneer jij een obligatie aankoopt heb je dus geld uitgeleend aan een andere instantie. Je moet jouw obligatie voor een bepaalde tijd bijhouden en krijgt hiervoor vervolgens een vergoeding. De vergoeding hangt af voor het bepaald inlegbedrag en de  duurtijd van de obligatie. 

Enkele real time aandelen, indexen en grondstoffen.

Laatste nieuws over beleggen in aandelen.